komory chłodnicze

Nieszczelne drzwi w komorze chłodniczej

Od kilku lat prowadzę własny, sezonowy sklep spożywczy. Jest to nie duży osiedlowy sklepik, z świeżymi warzywami i owocami, z mojej własnej uprawy. W dzisiejszych czasach trudno o dobre, naturalne produkty w związku z czym mój rodzinny interes dobrze prosperował.

Problem z komorą chłodniczą

komory chłodniczeDodatkowo w ofercie miałam własne wyroby typu masło, sery, twarogi, wędliny, które były bardzo cenione przez moich, zwykle stałych klientów. Mój biznes nie wymagał wiele. Wystarczyło tylko wynająć jakiś nieduży lokalik, najprostsza kasa fiskalna i komory chłodnicze, aby móc przechowywać produkty w odpowiednich warunkach. Niestety ostatnie lato było dla mnie bardzo pechowe. Sezon zaczął się bardzo dobrze, początek wiosny przyniósł dużo plonów, a pogoda cały czas dopisywała. Wydawało się, że to będzie dobry okres. Pierwszą oznaką, która wzbudziła mój niepokój była reklamacja od klientki. Nigdy wcześniej mi się to nie zdarzyło, ale okazało się, że ser który jej sprzedałam był zepsuty. Jako rekompensatę obiecałam rabat na kolejne zakupy, z racji, że była to stała klienta nie chciałam aby się do mnie zraziła. Następnego dnia jednak miałam ponownie taką niezręczną sytuację. Zapaliła mi się lampka i wiedziałam, że coś musi być nie tak. Sprawdziłam cały towar na zapleczu i doszłam do wniosku, że nic z chłodni nie nadaje się do sprzedaży. Cały towar musi iść do śmieci. To oznaczało duże straty. Co gorsza po tygodniu sytuacja się powtórzyła. Wezwałam więc serwis chłodniczy. Okazało się, że drzwi chłodnicze są nieszczelne w związku z czym komora nie mogła działać prawidłowo.

Niestety strat z tego powodu nie udało mi się odzyskać do końca sezonu, ale przynajmniej mam nauczkę i wiem, że należy odpowiednio sprawdzić i przygotować urządzenia chłodnicze przed użytkowaniem. Ta sytuacja z pewnością nigdy się już nie powtórzy.

About the author: Sandra Waldemarska