Smaczne masło orzechowe

Zdrowa i zbilansowana dieta zakłada codzienne spożywanie odpowiedniej ilości kalorii, ale także właściwych składników mineralnych i witamin. Najprostszym sposobem na to jest komponowanie zróżnicowanych posiłków, które dostarczają wszystkich niezbędnych składników.

Jakie jest zastosowanie masła orzechowego?

masło orzechowe bez soli i cukruSłodycze lubi każdy z nas, choć wiadomo, że nie należą one do zdrowych produktów. Jednak można je zastąpić zdrowymi zamiennikami, które kupimy w sklepach z ekologiczną żywnością lub nawet samodzielnie przygotować w domu. Wielu z nas lubi popularne czekoladowe smarowidła do pieczywa, które zawierają znaczne ilości białego cukru, tłuszczu palmowego czy nawet konserwantów. Na szczęście może je świetnie zastąpić masło orzechowe bez soli i cukru, które dostaniemy z kilku rodzajów orzechów. Przede wszystkim najpopularniejsze jest masło z orzeszków arachidowych, nerkowca, włoskich czy laskowych. Jednak jeżeli decydujemy się na ich zakup, to warto dokładnie sprawdzać etykiety dotyczące składu, ponieważ wielu producentów dodaje do nich cukier, sól czy tłuszcz, które sprawiają, że nie jest ono zdrowe. Jednak wykonanie takiego masła jest na tyle proste, że wiele osób przygotowuje je samodzielnie w domu. Wystarczy mieć blender i dowolne orzechy. Konieczne jest ich długie miksowanie, aby uzyskać jednolitą i płynną konsystencje. Takie masło będzie bardzo zdrowe, bogate w witaminy i minerały oraz nie będzie zawierać szkodliwych substancji. Na pewno będzie też znacznie tańsze od kupnych.

Za najsmaczniejsze uważane jest masło z orzechów nerkowca, ponieważ jest słodkie oraz z orzeszków ziemnych.  Jednak warto też próbować inne rodzaje, gdyż każdy zawiera cenne składniki dla naszego organizmu, które warto systematycznie uzupełniać z pożywieniem.

About the author: Sandra Waldemarska