Synteza i zastosowanie sorbitolu

Sorbit (sorbitol), mniej znany jako glucitol, jest alkoholem cukrowym o słodkim smaku, który organizm ludzki powoli metabolizuje. Można go otrzymać poprzez redukcję glukozy, która zmienia przekształconą grupę aldehydową (-CHO) na pierwotną grupę alkoholową (-CH2OH). Większość sorbitolu wytwarzana jest ze skrobi ziemniaczanej, ale występuje również w przyrodzie, np. w jabłkach, gruszkach, brzoskwiniach i śliwkach.

Sorbitol (sorbit) – półsyntetyczny środek słodzący

sorbitol 500gJest on przetwarzany na fruktozę przez 2-dwuwodorowęglan sorbitolu-6-fosforanu. Sorbitol jest izomerem mannitolu, innego alkoholu cukrowego. Te dwa różnią się jedynie orientacją grupy hydroksylowej na węglu. Oba alkohole cukrowe, choć podobne, mają bardzo różne źródła w naturze, punkty topnienia i zastosowania. Sorbit może być syntetyzowany w drodze reakcji redukcji glukozy, w której przekształcona grupa aldehydowa zostaje przekształcona w grupę hydroksylową. Reakcja ta wymaga NADH i jest katalizowana przez reduktazę aldozową. Redukcja glukozy to pierwszy etap szlaku poliolowego metabolizmu glukozy i jest ona związana z licznymi powikłaniami cukrzycy. Sorbitol jest substytutem cukru, a gdy jest stosowany w żywności, ma numer INS i numer E 420. Sorbit (np. sorbitol 500g) jest w około 60% tak słodki jak sacharoza (cukier stołowy).

Jest on określany jako odżywczy środek słodzący, ponieważ dostarcza energii w diecie: 2,6 kilokalorii (11 kilodżuli) na gram w porównaniu do średnio 4 kilokalorii (17 kilodżuli) dla węglowodanów. Sorbitol jest często stosowany w żywności dietetycznej (w tym w napojach dietetycznych i lodach), miętach, syropach na kaszel i gumie do żucia bez cukru. Występuje również naturalnie w wielu owocach pestkowych i jagodach z drzew z rodzaju Sorbus.

About the author: Michał Gąbka