Tarcze do cięcia drewna

Życie na wsi, jest o wiele bardziej ekologiczne, niż w mieście. Wiele rzeczy wykonujemy sami, domowymi sposobami, które nie szkodzą środowisku. Na przykład domowe przetwory, robione przez moją żonę nie zawierają żadnej chemii, są całkowicie zdrowe, a przede wszystkim pyszne.

Wytrzymałe tarcze Norton

norton tarczeNic się nigdy u nas nie marnuje, kiedy zostaną nam jakieś resztki z obiadu, oddajemy je naszym świniom. Dzięki temu nie marnujemy żywności i oszczędzamy na karmie dla świń. Większość tego, co jemy, pochodzi z naszych własnych upraw. Jeśli potrzebuję czegoś, czego sam nie hoduję, mogę kupić dany owoc czy warzywo od sąsiada, albo wymienić się za część własnych zbiorów. Każdy na wsi od lat zbiera deszczówkę, jeszcze zanim polski rząd wprowadził programy, zachęcające do oszczędzania wody. Drewno na opał również przygotowujemy sami. Każdy u nas na wsi wie, że najlepsze jest drewno, które poleży kilka miesięcy, a nawet lat i dobrze wyschnie. Ja moje drewno na opał od kilkunastu lat tnę na pile stołowej, skonstruowanej jeszcze przez mojego ojca, z kilku desek i starego silnika do pralki. Jeśli chodzi o ostrze tnące, moim zdaniem firma norton tarcze robi najlepsze. Są bardzo ostre, mogą pracować kilka miesięcy bez przerwy i nie będą potrzebować naostrzenia. Do tego są bardzo wytrzymałe, nie gubią zębów tak szybko, jak tarcze mniej znanych marek. Cięcie wykonane przy pomocy tarczy Norton jest równe i gładkie, minimalizuje to ryzyko powstawania drzazg, które wbrew pozorom, są bardzo groźne dla zdrowia człowieka, kiedy wbiją się w skórę.

Wióry powstałe w wyniku cięcia drewna są wykorzystywane do robienia kompostu pod uprawę roślin. U nas na wsi nic się nie marnuje, a do tego pomagamy środowisku, używając wyłącznie naturalnych produktów i zmniejszając ilość produkowanych śmieci.

About the author: Radosław Mikulski