Wartościowy chleb bezglutenowy

Polacy bardzo lubią jeść pieczywo, ponieważ doskonale się nadaje na śniadanie, kolacje czy szybką przekąskę. Ma sporo węglowodanów więc zapewnia sporo energii. Jednakże warto wybierać pełnowartościowe wypieki, a ni zwykłe pszenne.

Jak smakują chleby bezglutenowe?

chleb bezglutenowyZwykły chleb wykonany z mąki pszennej przeważnie nie ma charakterystycznego smaku i też nie ma dodatków. W piekarniach poza nim znajdziemy także wypieki smakowe lub wykonane z różnych gatunków mąk. Bardzo smaczny jest chleb bezglutenowy, który może być wypiekany z mąki jaglanej, migdałowej, kukurydzianej czy owsianej, pod warunkiem, że jest oczyszczona z glutenu. Takie wypieki są znacznie bardziej wartościowe niż ich odpowiedniki z mąki pszennej. Taki chleb można kupić lub samodzielnie wykonać w domu, gdyż nie jest to trudne zadanie. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów na wypieki bezglutenowe, które doskonale smakują i pięknie wyglądają. W sprzedaży znajdziemy mąki poszczególnych rodzajów lub gotowe mieszanki, do których wystarczy dodać kilka składników. W przypadku pieczywa bez glutenowego, duże znacznie ma zastosowanie odpowiednich proporcji składników, dzięki czemu ciasto będzie można zagnieść. W klasycznych, pszennych wypiekach, to właśnie gluten odpowiada za kleistą konsystencję ciasta, a w wypiekach bez glutenu trzeba ten składnik zastąpić innymi, o podobnych cechach. Zaletą pieczywa bezglutenowego są też liczne dodatki w postawi nasion słonecznika, pestek dyni czy sezamu, które znacznie zwiększają wartość odżywczą.

Spożywanie pieczywa jest świetnym sposobem na uzupełnienie odpowiedniej ilości węglowodanów, białka czy witamin, ale musi ono być dobrej jakości. W związku ze zwiększającym się zainteresowaniem wypiekami bezglutenowymi, coraz więcej piekarni je oferuje.

About the author: aniam